Plastic vs Slastic

Natuurlijk is de ‘plastic discussie’ niet aan Batelaan voorbij gegaan, daar hebben we het in eerdere nieuwsberichten al uitgebreid over gehad! De introductie van een nieuwe terminologie lijkt nu echter voor een nieuwe zienswijze op de hele plastic discussie te zorgen. De focus van de discussie begint zich voornamelijk te richten op de ‘single user plastics’ en minder op plastics; een rechtvaardige(re) ontwikkeling in de ogen van Batelaan.

De nieuws website plasticknowledge.com introduceerde een term voor deze single use plastics; slastics!

Men maakt hierbij een, in onze ogen terecht, onderscheid tussen plastics en single use plastics. Plastics zijn duurzame materialen en slastics zijn dit vaak niet.

De producten die we bij Batelaan Kunststoffen B.V. maken zijn duurzame toepassingen; bijvoorbeeld lampenkappen, machinekappen, en trays. De producten die we maken worden veelal langdurig ingezet en zijn aan het einde van hun levensduur goed (technisch en commercieel) te recyclen. Bij deze toepassingen is plastic vaak de meest duurzame materiaalkeuze, gekeken naar de hele productlevenscyclus. 

De door plasticknowledge.com geïntroduceerde term slastics verwijst daarentegen naar plastics die slechts kortdurend een functionaliteit uitoefenen en een groot risico hebben om niet gerecycled te worden. Een voorbeeld van een toepassing gemaakt van slastics is de mayonaise verpakking die je aantreft bij het lokale fastfood restaurant. Deze verpakking is door het beperkte gewicht en de vervuiling van voedselresten te duur om te recyclen.

Als bedrijf dat al sinds 1963 in de kunststof industrie actief is, deed het ons de afgelopen periode soms pijn om te zien hoe er in de media werd gesproken over plastic. Plastic is op zichzelf geen vijand, mits duurzaam toegepast en gerecycled. Met onze machinekappen, lichtkappen en trays denken wij een hele duurzame toepassingen van plastic te thermovormen. En daar zijn we trots op!

Daarom zien wij de introductie van de term slastics als een goede poging om de plastic discussie naar het volgende niveau te brengen.