Vacuümvormen

Vacüumvormen of vacuumvormen wordt ook wel thermovormendieptrekken of vacuum forming genoemd. Batelaan Kunststoffen B.V. is een bedrijf met meer dan 50 jaar ervaring in het vacuümvormen en produceert voor bedrijven in heel Europa. De techniek in het kort:

‘Een verwarmde, plastische kunststof plaat wordt door middel van een vacuüm om een matrijs heen gezogen. De basis van elke vacuumvorm is dus altijd een kunststof plaat’

Calculeer nu zelf de malkosten van vacuümvormen

Vacuumvormen voorbeelden van Batelaan

Bij Batelaan vacuümvormen wij beschermkappen/behuizingen, lichtkappen, trays en displays

 Machine kappen vacuumvormenMachinekappen

plastic kappen Plastic trays

Polycarbonaat kappen electronica. DSC 0839 2 e1496047770828

Vacuümvormen proces

Bij vacuümvormen bestaat het basismateriaal dus altijd uit een kunststof plaat of een kunststof rol. Hierdoor kunnen er geen klikvingers, inserts of schroefdraden gevormd worden in het product zoals bij de spuitgiet producten wel mogelijk is.

output_9yDVoo

Het vormproces: een verwarmende kunststof plaat wordt door middel van een vacuüm om de matrijs heen gevormd.

 Het verschil met spuitgieten

Bij vacuümvormen wordt dus altijd een kunststof plaat of kunststof folie gevormd tot een product.  Bij spuitgieten wordt vloeibare kunststof onder hoge druk tussen 2 mallen gespoten; als de kunststof is uitgehard worden de mallen van elkaar afgehaald en heb je een spuitgiet product. Met spuitgieten zijn veel complexere vormen te maken dan met vacuümvormen. Het nadeel van spuitgieten zijn de hoge opstartkosten. Wil je een kap, tray, display of verpakking laten maken in een seriegrootte onder de 30.000 stuks? Dan is de kans groot dat je bij de techniek van het vacuümvormen uitkomt i.v.m. de lage opstartkosten.

” De technieken spuitgieten en vacuümvormen zijn dus fundamenteel verschillend ”

Op deze pagina zijn de verschillen tussen spuitgieten en vacuumvormen uitgebreid uitgelegd.

Thermovormen en Spuitgieten

Dit is een voorbeeld van een typisch spuitgiet product. Dergelijke producten kunnen met vacuümvormen NIET gemaakt worden.

De voordelen en nadelen van vacuümvormen

Voordelen

 • Lage matrijskosten
 • Grote vormvrijheid
 • Ruimte materiaalkeuze
 • Heldere producten te vormen

  cropped-339517a4-03f9-406a-8c53-d81ee5e3fa35..jpg

  Batelaan Kunststoffen B.V.

Beperkingen

 • Veel restmateriaal
 • Wanddikte verschillen
 • Altijd nabewerking nodig
 • Vacuümvormen is niets meer dan het vervormen van een kunststof plaat. Hierdoor kunnen er geen klikvingers of verstevigingsribben worden toegevoegd zoals bij het spuitgieten.

Vacuumvormen bij Batelaan Kunststoffen B.V.

Batelaan Kunststoffen B.V. maakt al meer dan 50 jaar de meest uiteenlopende vormen. In 1963 begonnen we met één vacuümvorm machine kunststof displays voor de reclame branche te vormen. Inmiddels hebben we een machinepark met 7 moderne vacuümvorm machines die zowel plaat als rol materiaal kunnen vormen.

Kunststof plaat materiaal wordt ingezet voor het vormen van bijvoorbeeld kappen, behuizingen en bakken.

Kunststof rol materiaal wordt ingezet voor het vormen van bijvoorbeeld displays, trays en verpakkingen.

Veel voorkomende problemen bij vacuümvormen

Kwaliteit probleem Veel voorkomende oorzaak Extra toelichting
1.      Kromtrekken Ongelijk verwarmen en koelen van de kunststof plaat Vooral de PE en PP thermoplasten zijn gevoelig voor kromtrekken
2.      De vacuümvorm is onvoldoende dik aan de randen Natuurlijk kan er sprake zijn van de inzet van te dun materiaal maar vaak wordt de kunststof plaat niet goed genoeg voor geblazen en/of is de mal onvoldoende ruw waardoor het materiaal zich niet goed over de mal distribueert De vacuümvorm ontwerper dient er bij het design rekening mee te houden dat de vorm toelaat dat het materiaal zich kan ‘verspreiden’ over de mal
3.      De wanddikte van de vacuümvorm is inconsistent Er is te weinig controle over het temperatuur gebied van de mal omdat er is gekozen voor het verkeerde materiaal voor de mal De echte vacuümvorm specialist zal de klant wijzen op de verschillen tussen bijvoorbeeld een PU mal of een aluminium mal
4.      Druppel vorming Ontstaat als de kunststof plaat niet voldoende wordt voor geblazen en/of de mal onvoldoende ruw is Bij druppelvorming zitten er in het ontwerp vaak te scherpe hoeken
5.      Oneffenheden in oppervlakte structuur Niet voordrogen van de kunststof materialen of op een te hoge temperatuur vormen Bij bijvoorbeeld ABS, PC en PMMA zijn ‘belletjes’ op de oppervlakte van de vorm te zien als het niet gedroogd is

Productgroepen van Batelaan

1  Kappen
2. Trays
3. Displays
4. Lichtkappen

Recente projecten (Update december 2017)

Wat een geweldig jaar was 2017 voor Batelaan Kunststoffen B.V. We hebben meer nieuwe projecten gedraaid dan ooit en ook het niveau van de ontwerpen is hoger dan ooit. We delen met de website bezoekers graag een aantal van ons huidige vacuümvorm projecten. De onderstaande afbeeldingen zijn renders van projecten uit 2017. Wanneer een klant een kap, bak of tray op maat bestelt maken we altijd eerst een dergelijke 3D schets om zeker te weten dat we dezelfde verwachtingen hebben.

Vacuumvormen bakken kunststof. Vacuumvorm kap tekening.

ABS kappen elektronica. Polycarbonaat kappen electronica.

Voor de specialisten

Het verschil tussen thermovormen en vacuümvormen

Wanneer men spreek over thermovormen of vacuümvormen refereert ment over het algemeen naar dezelfde techniek maar er is wél een verschil. Thermovormen omvat alle kunststof bewerkende technieken waarbij door middel van warmte een thermoplastische kunststof vervormt wordt. Specifiek naar vacuümvormen gekeken is dit de techniek waarbij er een thermoplastische kunststof gevormd wordt door middel van het vacuüm trekken van een kunststof plaat of folie om een mal.

Een materiaal dat niet luchtdicht is kan dus per definitie niet gevacuümvormd zijn. Het niet luchtdichte materiaal kan echter wel gethermovormd zijn.

Een leuke tip voor de doe het zelvers

Hoewel wij uitsluitend produceren voor de B2B markt en gefocust zijn op seriematige opdrachten, krijgen we toch vaak vragen binnen van mensen die zelf vormen willen kunnen maken. Deze mensen willen we graag wijzen op deze site, waar iemand zelf een simpele vacuumvorm machine heeft gebouwd en zelf aan de slag is gegaan met vacuumvormen. Hartstikke leuk, plastic plaatje er op en modellen maken maar!

Zelf een vacuümvormmachine kopen (tip: niet doen!)

Wilt u zelf professioneel gaan vormen? Besef dan dat er het tientallen jaren ervaring benodigd zijn om een constante en hoge kwaliteit producten af te leveren. We zien soms dat grote bedrijven zelf willen gaan vacuvormen om de supply chain beter beheersbaar te maken maar we zien deze bedrijven allemaal tegen hetzelfde probleem aanlopen; men is niet in staat hoogwaardige vormen af te leveren van een constante kwaliteit.
Mocht u toch geïnteresseerd zijn, bekijk dan eens de sites van Illig of Geiss.

Vacuümvormen
Productietechniek vacuümvormen van displays, kappen en trays.
Manufactured by: Batelaan Kunststoffen B.V.