Dieptrekken kunststof

Dieptrekken Kunststof, Vacuümvormen, Thermovormen of vacuüm trekken

In Nederland worden verschillende termen gebruikt om dezelfde techniek te beschrijven. Met dieptrekken kunststof, vacuümvormen, thermovormen en vacuüm trekken wordt er gedoeld op het vervormen van kunststof platen door middel van hitte.

In het Engels wordt vacuümvormen meestal aangeduid als thermoforming, waardoor de term thermovormen in het Nederlands nu gestaag de overhand krijgt. De kenners zullen echter aangeven dat er wel verschil zit tussen de twee technieken (en daar hebben ze gelijk in):

  • Bij thermovormen wordt de kunststof folie of plaat verwarmd en vervolgens gebogen in de gewenste vorm.
  • Bij vacuümvormen wordt de kunststof folie of plaat in de machine verwarmd en vervolgens door middel van vacuüm in de matrijs gezogen of om de matrijs getrokken.

 

Dieptrekken kunststof.

 

Wanneer men praat over het dieptrekken van kunststof wordt er gedoeld op vacuümvormen.

Thermovormen wordt echter steeds vaker gebruikt als verzamelnaam voor deze technieken. Batelaan Kunststoffen sluit hierop aan, bovendien hebben wij beide technieken in huis.

Waarom noemt men het ook wel dieptrekken?

Dieptrekken is een term die ook veelvuldig gebruikt wordt wanneer er wordt gerefereerd naar thermovormen of vacuümvormen.  Met name binnen de metaalindustrie wordt er met regelmaat verwezen naar ‘dieptrekken’ als men verwijst naar thermovormers of vacuümvormers, hierdoor is de term ook meer ingeburgerd geraakt in de kunststof industrie. De term dieptrekken doet vermoeden dat er altijd met een negatieve matrijs wordt gewerkt maar dit is niet het geval; positieve matrijzen worden evenredig toegepast.

 

Thermovormen.

Dieptrekken wordt ook wel vacuümvormen genoemd

 

› Neem vrijblijvend contact met ons op

Kunststof folie of platen?

Bij Batelaan Kunststoffen B.V. kunnen wij zowel kunststof platen als kunststof folie vormen. Kunststof folie wordt aangeleverd op rollen en wordt voornamelijk gebruikt voor verpakkingen omdat deze zeer dunwandig dienen te zijn. Wanneer de kunststof dikker is dan 2 mm, kan de kunststof niet meer opgerold worden en worden de producten gevormd van kunststof platen. Kunststof platen worden voornamelijk gebruikt voor het vormen van kappen en behuizingen.

 

Dieptrekken machine.

 Voorbeelden van thermovormen

 

Plastic verpakking Plastic trays

 

 

 

 

 

 

 

 

Lichtkappen op maat Kunststof kappen

 

 

 

 

 

 

 

 

Product categorieën

> Kappen elektrische apparaten

> Kappen machinebouw 

> Kunststof trays

 


Dieptrekken kunststof
Dieptrekken wordt ook wel thermovormen of vacuümvormen genoemd en is een plastic productietechniek.
Manufactured by: Batelaan Kunststoffen B.V.

Geef een antwoord