Vacuumvormen Nederland: een specialistische markt

 Vacuumvormen Nederland

In het Engels wordt vacuümvormen meestal aangeduid als thermoforming, waardoor de termen thermovormen en vacuumvormen in Nederland nu naast elkaar gebruikt worden. Er is wel een verschil tussen thermovormen en vacuumvormen:

  • Bij thermovormen wordt de kunststof plaat verwarmd en vervolgens gebogen in de gewenste vorm.
  • Bij vacuumvormen wordt de kunststof folie of plaat in de machine verwarmd en vervolgens door middel van vacuüm in de matrijs gezogen of om de matrijs getrokken.

In Nederland wordt voornamelijk de term vacuumvormen gebruikt, vandaar de naam van dit nieuwsbericht: Vacuumvormen Nederland. Voor engineers en inkopers is het vaak lastig te begrijpen welke kunststof verwerkende techniek ze moeten kiezen voor hetVacuvormen-IIb vervaardigen van de gewenste producten. Kan men het beste voor spuitgieten kiezen, voor vacuumvormen of misschien voor 3D printen? Wanneer men eenmaal de keuze heeft gemaakt is de volgende vraag vaak waar men de productie moet uitbesteden; in Nederland of in het buitenland?

Op al deze vragen valt geen eenduidig antwoord te geven, per project is een andere kunststofverwerkende techniek het meest geschikt en het hangt af van de kwaliteitseisen of een project het beste in Nederland of het buitenland uitbesteed kan worden. Bij Batelaan Kunststoffen B.V. zeggen we daarom altijd: ‘Heeft u een vraag over kunststoffen, kom dan naar ons en wij zorgen voor een oplossing of passende doorverwijzing’   In Nederland zijn slechts een aantal bedrijven voldoende gespecialiseerd in het vacuumvormen om de concurrentie op internationaal niveau aan te kunnen. Markten waarop de Nederlandse vacuumvorm bedrijven zich richten zijn:

  • De automotive industrie (denk aan kunststof onderdelen in het interieur van de auto)
  • De transport industrie (denk aan trays voor het vervoeren van producten)
  • De verpakking industrie (denk aan de kunststof verpakkingen van veel consumenten goederen zoals elektronica of voedsel)
  • De machinebouw industrie (denk aan kunststof kappen voor machines en elektrische apparaten)

Plastic trays Kunststof kappen

 

 

 

 

 

 

In Nederland richt men zich hierbij over het algemeen op de wat kleinere seriegrootte van 10 tot 100.000 stuks. Meer informatie over thermovormen is te vinden op deze site.

Hieronder zijn de productcategorieën te vinden waarin Batelaan gespecialiseerd is:

> Kunststof Kappen

> Kunststof Displays

> Kunststof Trays

> Kunststof Lichtkappen